Szívritmuszavarok

Szívritmuszavarok

Szívritmuszavarok (aritmiák) akkor fordulnak elő, ha a pulzusszámot koordináló elektromos impulzusok nem működnek megfelelően. Ez azt eredményezi, hogy a szív nagyon gyorsan, nagyon lassan vagy szabálytalanul ver.

Az aritmia gyors szívverésként vagy gyors szívverésként jelentkezhet, és ártalmatlan lehet. Bizonyos típusú aritmiák azonban kellemetlen, néha életveszélyes tüneteket és tüneteket okozhatnak.

A szívritmuszavar kezelése lehetővé teszi a gyors, lassú vagy szabálytalan szívverés szabályozását. Ezenkívül, mivel a kényelmetlen szívritmuszavart gyakran súlyosbítja-vagy akár okozza-gyenge vagy sérült szív, az egészséges életmód elfogadásával csökkentheti az aritmiák kockázatát.

Mi a normális szívverés?

A szívnek négy kamrája van: két felső kamra (atria) és két alsó kamra (kamrák). A pulzusszámot általában egy természetes pacemaker szabályozza, amelyet a jobb pitvarban található sinus csomópontnak neveznek. A sinus csomópont elektromos impulzusokat termel, amelyek viszont minden szívverést létrehoznak, ezek az impulzusok pedig a pitvari izmok összehúzódását okozzák, hogy vért pumpáljanak a kamrákba.

Az elektromos impulzusok ezután elérik az atrioventricularis (AV) csomópontnak nevezett sejtcsoportot, és az AV csomópont lelassítja az elektromos jelet, mielőtt elküldi a kamrákba; mivel ez az enyhe késleltetés lehetővé teszi a kamrák vérrel való feltöltését, és amikor az elektromos impulzusok elérik a kamrai izmokat, összehúzódnak, így a kamrák vért pumpálnak. Vagy a tüdő vagy a test többi része.

Ez a folyamat egészséges szívben általában simán megy végbe, normál pulzusszám 60-100 ütés / perc.

Az aritmiák típusai

Az orvosok az aritmiát a forrás (atria vagy kamrák), valamint az általa okozott pulzusszám alapján osztályozzák

 • Tachycardia. Ez magas pulzusszámot jelez-több mint 100 ütés / perc nyugalmi impulzus.
 • Az impulzus lassulása. Ez lassú szívverést jelez-kevesebb, mint 60 ütés / perc nyugalmi impulzus.

Nem minden gyors vagy lassú impulzus azt jelenti, hogy szívbetegsége van. Például edzés közben gyors szívverést érezhet; ahogy az oxigénben gazdag vérellátás a szövetekbe felgyorsul. A lassú szívverés alvás közben vagy mély relaxáció alatt nem normális.

Pitvari tachycardia

Pitvari tachycardia
Pitvari tachycardia

Tachycardia fordul elő, hogy a fül tartalmazza

 • Pitvarfibrilláció. A pitvarfibrilláció gyors szívverés, amelyet kaotikus elektromos impulzusok okoznak a pitvarban. Mivel ezek a jelek gyors pitvari összehúzódásokhoz, aszimmetriához és gyengeséghez vezetnek.
 • A kaotikus elektromos jelek elpusztítják az AV csomópontot, ami általában gyors, szabálytalan kamrai ritmushoz vezet. A pitvarfibrilláció átmeneti lehet, de egyes rohamok nem mennek el kezelés nélkül.
 • A pitvarfibrilláció súlyos szövődményekkel jár, mint például a stroke.
 • Pitvari flutter. A pitvari flutter hasonló a pitvarfibrillációhoz. A pitvarfibrillációban a szívverés szabályosabb és ritmikusabb elektromos impulzus, mint a pitvarfibrillációban. A pitvari flutter súlyos szövődményekhez, például stroke-hoz is vezethet.
 • Supraventricularis tachycardia. Supraventricularis tachycardia egy széles kifejezés, amely magában foglalja számos formája ritmuszavarok, amelyek előfordulnak a kamrák felett (supraventricularis) a két pitvar vagy atrioventricularis csomópont . Az ilyen típusú aritmiák hirtelen gyors szívverés rohamokat okoznak, amelyek hirtelen elkezdődnek és véget érnek.
 • Wolf-Parkinson-fehér szindróma. A Wolf-Parkinson-White szindróma, egyfajta supraventricularis tachycardia, van egy további elektromos út között a pitvarok és kamrák, hogy jelen van a születéskor. A tünetek azonban nem jelennek meg, amíg felnőtt nem lesz. Ez az út lehetővé teszi, hogy az elektromos jelek áthaladjanak az atria és a kamrák között anélkül, hogy áthaladnának az AV csomóponton . Ez rövidzárlathoz és szívdobogáshoz vezet.

Tachycardia a kamrákban

A kamrai tachycardia típusai a következők

 • Kamrai tachycardia. A kamrai tachycardia rendszeres gyors szívverés, amelyet a kamrákba küldött rendellenes elektromos jelek okoznak. Ez a magas pulzusszám megakadályozza, hogy a kamrák feltöltődjenek és hatékonyan összehúzódjanak, hogy elegendő vért pumpáljanak a testbe. A kamrai tachycardia nem okozhat súlyos problémákat, ha egészséges szíve van, de sürgős orvosi ellátást igényelhet, ha szívbetegségben vagy szívelégtelenségben szenved.
 • A kamrák villogása. A kamrai fibrilláció akkor következik be, amikor a gyors és kaotikus elektromos impulzusok miatt a kamrák erratikusan rázkódnak, ahelyett, hogy a szükséges vért a testbe pumpálnák. Ez a súlyos probléma végzetes, ha a normál pulzusszámot néhány percen belül nem állítják vissza.
 • A legtöbb kamrai fibrillációban szenvedő ember mögöttes szívbetegségben szenved, vagy súlyos fizikai sérülést szenvedett.
 • A hosszú QT-szindróma. A hosszú QT-szindróma olyan szívállapot, amely növeli a gyors és kiszámíthatatlan szívverés kockázatát. A szív elektromos rendszerében bekövetkező változások által okozott gyors impulzusok ájulást okozhatnak és életveszélyesek lehetnek. Bizonyos esetekben a pulzusszám olyan szabálytalan lehet, hogy hirtelen halálhoz vezethet.
 • Lehet, hogy olyan genetikai mutációval születik, amely veszélyezteti a hosszú QT-szindrómát. Ezenkívül egyes gyógyszerek hosszú QT-szindrómát okozhatnak. Egyes betegségek, mint például a veleszületett szívhibák, hosszú QT-szindrómát is okozhatnak.

Lassú pulzusszám-lassú pulzusszám

Lassú pulzusszám-lassú pulzusszám

Bár a nyugalmi állapotban kevesebb, mint 60 ütés / perc pulzusszám lelassul, a nyugalmi pulzusszám csökkenése nem mindig jelent problémát. Ha jó fizikai állapotban van, akkor lehet, hogy a szíve képes arra, hogy nyugalmi állapotban 60 ütés / perc sebességgel elegendő vért pumpáljon.

Ezenkívül egyes más állapotok, például a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek csökkenthetik a pulzusszámot. Ha azonban alacsony a pulzusa, és a szíve nem pumpál elég vért, akkor lehet, hogy a sok lassú szívállapot egyike, beleértve

 • A sinus csomópont gyengeségének szindróma. Ha a pulzusszámot szabályozó szinuszcsomó nem küld megfelelő ritmust, a pulzusszám váltakozhat a túl lassú (bradycardia) és a túl magas (tachycardia) között. A sinus csomópont közelében lévő hegek szinuszcsomó gyengeség szindrómát is okozhatnak, lassítva vagy blokkolva az impulzusok mozgását. A Sinus csomópont gyengeség szindróma a leggyakoribb az időseknél.
 • Elektromos vezetőképesség egység. Elektromos vezetési elzáródás fordulhat elő az atrioventricularis (AV) csomópontban vagy annak közelében, amely az atria és a kamrák közötti úton helyezkedik el. Vezetési elzáródás is előfordulhat más utakon az egyes kamrákba.
 • Az elektromos vezetési blokk helyétől és típusától függően a szív felső és alsó fele közötti impulzusok lelassulhatnak vagy blokkolódhatnak. Ha a jel teljesen blokkolva van, az AV csomópontban vagy a kamrákban lévő sejtek állandó, de általában lassabb szívverést képezhetnek.

Bizonyos típusú blokkok nem okoznak jeleket vagy tüneteket, míg mások kihagyott vagy lelassult szívverést okozhatnak

Mikor kell menni az orvoshoz

Az aritmia hiányos szívverést okozhat, vagy gyors vagy túl lassú szívverést érezhet. Más jelek és tünetek is társulhatnak azzal a ténnyel, hogy a szív nem pumpálja hatékonyan a vért a gyors vagy lassú szívverés miatt. Ezek a tünetek közé tartozik a légszomj, általános gyengeség, szédülés, szédülés, ájulás vagy idő előtti ájulás, mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés.

Forduljon sürgősségi orvoshoz, ha hirtelen vagy ismételten tapasztalja ezeket a jeleket és tüneteket olyan időpontban, amikor nem számított rájuk.

A kamrai fibrilláció egyfajta szívritmuszavar, amely végzetes lehet. Ez akkor fordul elő, amikor a szív gyors, szabálytalan elektromos impulzusokra reagál. Ez azt eredményezi, hogy a szív alsó kamrái (a kamrák) haszontalanul rezegnek a vér szivattyúzása helyett. A vérnyomás hatékony szívverés nélkül csökken; ez a létfontosságú szervek vérellátását megállítja.

A kamrai fibrillációval rendelkező személy néhány másodpercen belül összeomlik, hamarosan abbahagyja a légzést vagy pulzust érez. Ebben az esetben kövesse az alábbi lépéseket

Hívja a 911-et, vagy hívjon segélyhívó számot a környéken.
Ha nincs senki, aki a CPR-ben képzett, csak a kezével végezze el a CPR-t. Ez azt jelenti, hogy a mellkas folyamatosan összenyomódik, percenként 100-120 kompresszióval, amíg a mentősök meg nem érkeznek. A mellkas összenyomásához erős, gyors nyomást kell alkalmazni a mellkas közepére. Mentő légzés nem szükséges.
Ha Ön vagy valaki a közelben tudja, hogyan kell végrehajtani a CPR-t, indítsa el, ha szükséges. A CPR segíthet fenntartani a szervek véráramlását, amíg áramütés (defibrilláció) nem következik be.
Keressen egy automatikus külső defibrillátort a közelben. A hordozható defibrillátorok, amelyek áramütést okozhatnak, újraindíthatják a szívverést, egyre több helyen állnak rendelkezésre; például repülőgépek, rendőrautók, bevásárlóközpontok. Meg lehet vásárolni otthoni használatra.

Nem igényel képzést. A külső defibrillátor kezelési utasításokat ad Önnek, úgy van programozva, hogy a kisülés csak a megfelelő időben történjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük